Hírek

Tüzes tökedény-tánc – Fergeteges afroshow Abdoul Camarával

2018.04.12.
Legyen részese valami újnak, merésznek és ismerje meg a nyugat-afrikai kultúrát, illetve neves képviselőit, akik káprázatos előadást nyújtanak magas színvonalon; a workshopok keretén belül pedig Ön is megtanulhatja a különféle táncokat, valamint kipróbálhatja a hagyományos afrikai hangszereket. 
Balafon, sabar, peul, djembe, tűznyelés, gólyalábas és tökedény-tánc, meg persze a felejthetetlen afrikai hangulat. Röviden így lehetne elmondani a Ballet Camara Társulat fellépéseinek lényegét; a nyugat-Afrikából származó táncosok már egészen kicsikoruk óta tanulják a különféle afrotáncokat, mint például a yelát, a kukut, a diolát vagy a szenegáli néptáncot a mbalaxot. A világon egyedül ők mutatják be az úgynevezett kunnawal hagyományt, ami akrobatikával ötvözött óriás tökedény-táncot takar.
 
 
A társulat vezetője, Abdoul Camara nem egészen hét éves kora óta tanulja és táncolja e különleges mozgásformákat. Emellett, színesítve és fokozva az előadást, gólyalábon egyensúlyozva táncol a tűzzel, illetve tűzgolyókkal. A produkcióhoz az élő zene adja az aláfestést különféle afrikai hangszerek segítségével, melyeket szintén maguk a művészek szólaltatnak meg.
 
A társulat főként Magyarországon, illetve Európában lép fel; számos fesztiválon, rendezvényen megfordult már. Az idegen kultúrára nyitott közönség körében elképesztő sikernek örvendhetnek, hiszen visszatérő vendégek Spanyolországban, Ausztriában, de még Japánban is.
 
Egész évben várják a megkereséseket, legyen szó egy kisebb falunapról, vagy egy több napos rendezvényről, továbbá a nyári fesztiválokon is kiváló kikapcsolódást jelenthet a Ballet Camara Társulat előadása. Nálunk is elcsíphetik őket néhány eseményen, illetve, aki kedvet érez hozzá, Abdoul Camara workshopok és magánórák keretén belül tanítja a nyugat-afrikai táncokat és a dobolás művészetét.
 
Workshop az Afrikai Expon
 
A csoport egyéni fellépéseket is vállal, ezekre sajátos és főleg látványos showal készül, de igény szerint is alakítható a produkció.
A társulat következő magyarországi fellépéseit az alábbi lista tartalmazza:
 
Április 18. – Bambara hotel (Felsőtárkány)
Május 24. – Csongrád
Május 26. – Pécsi Tudományegyetem
Július 14. – Velence
Július 15. – Fonyód
Augusztus 8-15. – a Sziget Fesztiválon mindennap 11-13 óráig láthatják őket.
 
A Ballet Camara Társulat immáron a harmadik európai turnéjára készül, ami nem kis szó, tekintve, hogy az európai ember számára lényegében egy ismeretlen világot hoznak el és mutatnak be. Emellett viszont akad még üres hely a naptárjukban, így a további lehetőségeket, megkereséseket is szívesen fogadják, csak úgy, mint a közönség apraja-nagyját, hiszen az előadások gyerekbarátok, így a kicsik is részt vehetnek a tánc és doboktatásban.
 
 
Ha kedvet kaptak kipróbálni az afrotáncot, vagy részesévé válni valami újnak, várjuk Önöket szeretettel és persze elképesztő hangulattal! Ne hagyják ki!