Hírek

A kumpó tarolt a kalocsai folklór fesztiválon

2017.07.06.
Elképesztő kulturális pillanatoknak lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek 2017. július 5.-én a XXI. Dunamenti Foklór Fesztiválon. 33 néptánccsoport 1000 díszruhába öltözött táncosa vonult fel Kalocsa belvárosában, közöttük a szenegáli Ballet Camara (www.balletcamara.com) hagyományőrző tánccsoport is, kiknek több tagja egyenesen Dakarból érkezett Magyarországra.
A hat fős színes-zajos csapat elképesztően nagy feltűnést keltett a felvonulók között. A 11 éves kis virtuóz Papa oroszlántáncot járt. Arca befestve, léptei, mint a kisoroszláné. Nem véletlenül, hiszen az oroszlán több afrikai ország - köztük Szenegál- szimbóluma. Elisabeth Mendy táncosnő, aki a szenegáli Daniel Sorano Nemzeti Színház pódiumáról érkezett hazánkba, rafia háncsszoknyában, kezében éles hangot adó, fa csörgőt ütögetve, dél-szenegáli táncokat lejtett, elképesztő dinamizmussal. Kaly Camara és Maly Gaye pedig a Casamance régióra oly jellemző soroba dobokon játszottak, szájukban síppal fokozták a hangulatot. A felvonulás leglátványosabb eleme minden kétséget kizárólag Abdoul Camara táncművész színre lépése volt: ő az úgynevezett "kumpó" jelmezt viselte. A tetőtől talpig háncsruhába bújt művész a dél-szenegáli diola népcsoport mítikus alakját, az úgynevezett kumpót jelenítette meg.
 
  
Lélekemelő látvány volt, ahogy a cigány csoport egyik vonósa és Vieux Camara dobos együtt zenélt néhány percig. Ahogy az is, amikor Elisabeth Mendy beállt a kalocsai néptáncsoport körtáncába. Az egzotikus megjelenésű társulatot óriási figyelem kísérte: több száz felvonuló és néző fényképezkedett velük és gratulált nekik. A Ballet Camarát, kiknek magyarországi turnéját a Magyar-Afrika Társaság és az Utazz Afrikába Utazási Iroda is támogatta, Kalocsa polgármestere is fogadta.
 
 
 
A szenegáli csapat nemcsak a felvonuláson, hanem az Érsekkertben felállított pódiumon is táncolt: a 15 perces előadás során a guineai peul kultúra szellemi kulturális örökségét, az óriás tökedényes táncot járták, de megszólalt a laala tökhéjből készült csörgő és a peul furulya is. A showt Abdoul Camara akrobatikus tánca zárta. A közönség ováció közepette tapsolta vissza a csoportot, kikkel együtt énekeltek egy átírt népdalt, melynek szövege így hangzott: nagyon jó, nagyon jó, Afrika nagyon jó....